.

A Szlovákiai Magyar Írók Társasága (SZMIT) programjai

Könyvbemutató és emlékezés Abszurdisztán polgárára Szepsiben

Téma: Az SZMÍT szervezésében február 28-án, az esti órkban nagy érdeklődés mellett zajlott Szepsiben Csáky Pál A penge élén és Ludovic Maquet Ludo, egy hontalan idegenlégiós című köteteiknek bemutatója, valamint Tóth László emlékező gondolatait tolmácsolta a közönségnek a 75 évvel ezelőtt született Abszurdisztán polgáráról, Grendel Lajosról.

"Grendel Lajosnak, műveinek, írásainak, több fronton vívott közéleti, irodalmi és szerkesztői csatározásainak is köszönhetően a csehszlovákiai magyar irodalom is fokozatosan erősödött" A beszélgetőtárs Mihályi Molnár László volt.

A Penge élén című kötet az elmúlt 30 év legfontosabb döntéseit, azok hátterét és indítékait tárta az olvasó elé, korabeli hiteles dokumentumok alapján. Csáky Pál a vaskos kötetben a felvidéki magyarság életét, sorsát is befolyásoló, rendszerváltás utáni legfontosabb folyamatokat, döntéseket, valamint azok okait és hátterét is az olvasók elé tárta.

Ludovic Maquet 19 évet szolgált a francia idegenlégió ejtőernyős ezredében Korzikán. Innét indult bevetésre a volt Jugoszláviától kezdve sok-sok országon keresztül egészen a Közép-afrikai Köztársaságig. Az átlagosnak nem mondható élményeit írta meg a könyvben. A könyvbemutató végén azzal zárta gondolatait, hogy "Ha már egy ember tanulni fog a hibáimból a könyv elolvasása után, akkor már megérte."

Időpont: 2024. február 28.

Helyszín: Szepsi, Városi Könyvtár

Együttműködő partnerek: Szlovákiai Magyar Írók Társasága

 

Pódiumbeszélgetés Szepsiben

Február 28-án tartotta Pódiumbeszélgetés a szlovákiai magyar prózáról című szimpóziumát a Szlovákiai Magyar Írók Társasága a Szepsi Városi Könyvtárban. A beszélgetés témája a szlovákiai magyar irodalom, azon belül is a próza volt többek között. Csáky Pál író közíró házigazdaként faggatta az írótársakat, Hodossy Gyula József Attila-díjas költőt, a SZMÍT elnökét és Tóth László akadémikust, József Attila-díjas költőt, írót. Csáky Pál többek között arra is választ várt, hogy a 21. században van-e esélye a könyvnek, a Gutenberg galaxisnak, majd a megváltozott olvasási szokásokról is szó esett. Személyes véleménye, hogy napjainkban sem olvasnak kevesebbet az emberek, mint azelőtt, csak éppen mást olvasnak és másként. Hogy egy szöveg mitől szlovákiai magyar irodalom? Erre a kérdésre Tóth László azzal a kérdéssel válaszolt, hogy van-e egyáltalán még szlovákiai magyar irodalom? Abban az értelemben, ahogy 2015-ig, vagy 2018-ig majd száz éven keresztül volt. Amikor is a különböző ideológiák meg érdekcsoportok mentén szerveződő szlovákiai magyar irodalom ketté, vagy háromfelé szakadt jó magyar példára.

Tóth László elmondta többek között azt is, hogy visszatért az 1918 előtti állapot, amikor tulajdonképpen nem volt kapcsolat Pozsony és Kassa között. Helyi közösségek, érdekszövetségek, különböző értékalapon létrejött társaságok irodalma, kultúrája vette át a szerepet, vagyis nincs, vagy csak nagyon kevés információnk van arról, hogy milyen értékek születnek, legyen az könyv, vagy rendezvény. A könyvek nem jutnak el az egyes régiókba, ahogy nem jutnak el a könyvtárakba sem. A szlovákiai magyar írók műveinek egyre jelentékenyebb része Magyarországon jelenik meg, kérdés, hogy visszakerül-e a szlovákiai magyar olvasóhoz, bír azzal az identitásképző erővel, amelyre hivatott lenne. Ha nem kerül vissza, akkor gondolt-e valaki arra, hogy ezt a problémát oldani kell? Ezek nem csak logisztikai problémák, hanem nemzetpolitikai, nemzetiségi politikai kérdések.

Csáky Pál is arról beszélt, tény, hogy nem csak a magyarországi magyar írótársadalom megosztott, hanem a szlovákiai magyar írótársadalom is. Tapasztalja, hogy az emberek kevesebbet érdeklődnek a klasszikus könyvek iránt. Az első republikában ha megjelent egy könyv, annak visszhangja volt, esemény volt. Ma már ez nem jellemző.

Hodossy Gyula tapasztalatairól beszélt. Arról, hogy a kommunizmusban a hatalom komoly tevékenységet folytatott azon szerzők népszerűsítéséért, akiket a rendszer támogatott. Sok ezer példányban jelentek meg a szlovákiai magyar szerzők könyvei, és ezeket a könyveket gyakorlatilag az összes könyvtárba eljuttatták, beleértve a községi és az iskolai könyvtárakat is. Arra is volt pénz, hogy ezeknek a szerzőknek országos körutakat szervezzenek. Egy ideológiai megfontolás alapján terjesztett könyves világ volt akkoriban, és egyetlen olyan szerző sem tudott megjelenni, akik bár jó könyvet írtak, de a rendszer ellenségének tartották őket. Arról is beszélt, hogy az értéket hordozó könyvek hátrányban vannak a ponyvaregényekkel szemben. Addig, amíg egy kisebb réteget érintő minőségi irodalom pár száz példányban fogy el, addig egy bestseller több ezer, vagy tízezer példányban. A Szlovákiai Magyar Írók Társasága szívén viseli az irodalomnépszerűsítő tevékenységet, író-olvasó találkozókat szervez a magyarlakta településeken, rendhagyó irodalomórákat az iskolákban. Az irodalomnépszerűsítés csak akkor lesz sikeresebb, ha pedagógusokkal, könyvtárosokkal közös tevékenységként.

Időpont: 2024. február 28.

Helyszín: Szepsi, Városi Könyvtár

Együttműködő partnerek: Szlovákiai Magyar Írók Társasága

 

Csikófogat és Szélvész antológia bemutatója

Február 18-án kettős kötetbemutatóra került sor Dunaszerdahelyen a Csallóközi Könyvtárban. A Csikófogat és a Szélvész című antológiák bemutatására, melyek tehetséges határontúli fiatal írók alkotásait gyűjtötték csokorba.

A jelenlévő közönséget és a kötetek szerzőit Hodossy Gyula, a Szlovákiai Magyar Írók Társasága elnöke üdvözölte, aki többek közt elmondta, hogy a Társaság hosszú évek óta hangsúlyt fektet a tehetséggondozásra, és örömmel fogadja és segíti az írással próbálkozó fiatalokat, s ha közülük valaki esetleg nem is lesz jó író, egész biztosan jó olvasóvá válik. Kiemelte, a SZMÍT továbbra is fontos feladatának tartja, hogy foglalkozzon a fiatal generációval. Hangúlyozta: "A magyar irodalom az egész világon magyar irodalom, lehet az a Felvidék, Kárpátaljá, Erdély vagy a Délvidék, mindenhol egységesen magyar irodalom van, még ha magán viseli az egyes területek sajátosságait, akkor is."

Z. Németh István, a Szélvész kötet szerkesztője beszélt az antológia megszületéséről, az írótáborok tapasztalatairól és a Grendel Lajos Mentorprogramról, valamint értékelte a Csikófogat kötetben megjelent írásokat.

Ezután Pánczél András, a Csikófogat szerkesztője ismertette a Guttenberg Pál Népfőiskola és az Orpheusz Kiadó tehetséggondozó programját, ecsetelte annak elvárásait és feltételeit, valamint jelezte, hogy fontosnak tartja a kölcsönös kapcsolatok szorosabbá tételét. Végül a Csikófogat (erdélyi, délvidéki és csallóközi) fiatal szerzői felolvasták legújabb alkotásaikat.

A kiadványok a Szlovákiai Magyar Írók Társasága Grendel Lajos Mentorprogramjának, valamint a Guttenberg Pál Népfőiskola és az Orpheusz Kiadó tehetséggondozó programjának keretén belül kerültek kiadásra.

Időpont: 2024. február 18.

Helyszín: Dunaszerdahely, Csallóközi Könyvtár

Együttműködő partnerek: Szlovákiai Magyar Írók Társasága, a Guttenberg Pál Népfőiskola. Orpheusz Kiadó

 

 

lap tetejére

.

.

.