A Magyar Írószövetség Csongrád-Csanád megyei írócsoportjának ONLINE rendezvényei

 

A focipályától a kórház-éjszakáig. Kalandozás Mándy Iván világában
Miklós Péter rendhagyó irodalomórája

Miklós Péter rendhagyó irodalomórája Mándy Ivánról - Csutak, a kalandozó kölyök és Minarik Ede, a mosodás, a legendás Teleki tér és a vadászat a légyre egy nappaliban, miközben a nagypapa könnyed rosszulléte a mulandósággal szembesíti a kisunokát, Egerszegi Krisztina pedig olimpiai bajnok lesz. Mándy Iván világának néhány eleme, amelyek fölvillanak az előadásban. A program a Magyar Széppróza Napja alkalmából, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a Magyar Írószövetség Arany János alapítványa, a Magyar Írószövetség Csongrád-Csanád megyei Írócsoportja és az Areión Kulturális Egyesület szervezésében, valósult meg.

Készítette: Rácz Szabó Viktor, Szűcs Gábor

 

Bene Zoltán: Sarki fény című kisregényének bemutatója
A szerzővel beszélget: Beslin Anita, a Kossuth Rádió munkatársa

"A németek vezette Európa, a XXI. század elején is viruló Habsburg-monarchia nem éppen felemelő hely. Hősünk a Sarkkörhöz közeli Ferenc József-földön morzsolgatja száműzetése keserű napjait, édesapja titkos feljegyzéseivel vigasztalódik, aki egy életen át boncolgatta, milyen manőverekkel tudták a németek az 1914-es világégést elkerülni - és hogy milyen lenne a mai Európa a mindenható német uralom és titkosszolgálatok irányítása nélkül.

De vajon tényleg más lenne? Változtatna-e bármit egy másik világrend a személyes kiszolgáltatottságunkon és elidegenedettségünkön? A kamaszévek reménytelen és kínos sivárságán? A szülőváros, Szeged lassú perifériává süllyedésén? És ha szabadabban élhetnénk, lenne-e átjárás a különféle alternatív világok között? Vagy így is, úgy is bukásra rendeltettünk? Mi és a képzeletünk egyaránt - hiszen nem tudunk repülni, így csak azt képzelhetjük el, ami egy másik valóságban már létezik.

A Ferenc József-földön fagyoskodó, kulturális munkatársként munkálkodó (vagy inkább munkátlankodó), Évája (és Évái ) által rendre elárult és cserbenhagyott Szelevényi története remek fantasztikus elbeszélés, amely a műfaj klasszikusai között is megállja a helyét."

Bánki Éva

 

Prózaíró kerekasztal
Résztvevők: Bátyi Zoltán, Bene Zoltán és Szekeres Sándor Gábor írók
Moderátor: Beslin Anita, a Kossuth Rádió munkatársa

Kerekasztal-beszélgetés a kortárs magyar próza irányairól, fókuszairól, a vidéki prózairodalom helyéről a magyar irodalmi életben.

 

 

Bene Kálmán: Látástól vakulásig című prózakötetének bemutatója
A szerzővel beszélget: Diószegi Szabó Pál

"Dr. Bene Kálmánt, a tanszékvezető Madách-kutatót az irodalmi közéletben senkinek sem kell bemutatni. Talán éppen ezért választott jegyzetsorozatához, melyet a Pannon Tükör Online hasábjain közölt, álnevet. Így jelent meg hetente egy-egy újabb írás a Titkos Filosz töprengéseiből, melyet az irodalmi K-H G néven jegyzett. 77 szöveget közölt, a szám sem véletlen, hiszen a szerző elsősorban mesélt. Szeretett Madácháról, irodalmi nyomozásokról, és mesélt sok személyes történetet is: egy élet összegyűlt bölcsességével, de végig megőrzött éleslátásával és nem utolsó sorban derűjével, életigenlésével.

Izgalmas és különleges akár részleteiben, akár egyben végigolvasni, mert Bene Kálmán írásai személyesek, különösen, amikor szeretett városáról, Szegedről, benne az egyetemről és a környékről ír. Tekintete a teljes magyar irodalmi horizontot is nézi és látja, a nagy összefüggések, irodalmi tendenciák, történetek épp úgy érdeklik, mint ahogy közel tud hajolni egy-egy filológiai problémához. Mindezt közérthetően, mégis tudományos alapossággal, rendszerezve, stílusosan."

Nagygéci Kovács József

A program a Magyar Széppróza Napja alkalmából, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a Magyar Írószövetség Arany János alapítványa, a Magyar Írószövetség Csongrád-Csanád megyei Írócsoportja és az Areión Kulturális Egyesület szervezésében, valósult meg.

Készítette: Diószegi Szabó Pál, Rácz Szabó Viktor, Szűcs Gábor

 

lap tetejére